SOLIDWORKS Plastics:
Fejlfri forme og flydende plast

Plastdele er i dag ganske almindelige elementer i produktdesign og med god grund. De er yderst holdbare, kan produceres i alle farver og er selvfølgelig en billig løsning – særligt når de fremstilles i store mængder. Ca. 80% af plastdele fremstilles ved sprøjtestøbning. Og det er en kompliceret og ofte dyr fremstillingsmetode. Det har SolidWorks Corp. store ambitioner om at afhjælpe for de mange brugere, der sidder med emnedesign og værktøjskonstruktion. Derfor skabte de SOLIDWORKS Plastics add-in, så du nemmere kan forudsige og undgå fremstilling af defekter i de tidlige faser af emne- og støbeformsdesign. Det betyder, at du kan reducere produktionsomkostningerne og opnå væsentligt hurtigere time-to-market.

Med SOLIDWORKS Plastics add-in kan du simulere og analysere, hvordan flydende plast fyldes i plastemner designet i SolidWorks. Du arbejder med Plastics i SolidWorks’ brugergrænseflade som et integreret program, så du hurtigt kan justere dit design og verificere fyldningen uden at skifte mellem vinduer eller overføre filer. Programmet er brugervenligt og overskueligt, så nye emnedesignere også kan komme godt i gang.

Du kan forudse eventuelle uhensigtsmæssigheder i produktionen, der vil opstå på støbte plastemner eller i selve sprøjtestøbeværktøjet. Det betyder altså, at du får mulighed for at evaluere placering af for eksempel indløb – og dermed undgå dyre rettelser på værktøjer. Samtidig opnår du et plastemne af høj kvalitet, og du sparer til og med tid.

SOLIDWORKS Plastics er dermed et kraftfuldt værktøj til at forudsige resultatet af et sprøjtestøbt emnedesign.

Der findes tre varianter af SOLIDWORKS Plastics afhængigt af, hvor avancerede emner, du designer, og hvilket behov du har. Der er både en Standard-, en Professional- og en Premium-version.

Men hvad kan de forskellige udgaver, og hvad er det, de kan hjælpe dig med i din hverdag? Lad os se nærmere på det.

Det helt simple plastdesign til emnedesigneren

SOLIDWORKS Plastics Standard er nemt at bruge og er 100% integreret i SolidWorks. Det giver dig mulighed for løbende at ændre dine designs og analysere på samme tid, fordi analyseresultater automatisk opdateres efterhånden, som du ændrer dit design.

Man kan godt give SOLIDWORKS Plastics Standard mottoet: Viden er godt – kontrol er bedre!

Og det er netop, hvad du opnår med Plastics Standard. Kontrol over dit design.

Så hvis du arbejder som emnedesigner, så er SOLIDWORKS Plastics Standard typisk et godt valg for dig. Den giver dig mulighed for at optimere dit plastemne til sprøjtestøbning indenfor blandt andet disse områder:

 • Fyldeforløbet (flydefronten)
 • Placering af indløb (gate locations)
 • Luftlommer (sink marks)

Avancerede muligheder for værktøjskonstruktøren

Arbejder du derimod med værktøjskonstruktion, så skal du kigge mod SOLIDWORKS Plastics Professional. Her får du nemlig mulighed for at analysere dine værktøjer. I din arbejdsproces med støbeformene får du blandt andet mulighed for på en præcis og nem måde at optimere dine sprøjtestøbeforme.

Du kan optimere og analysere indenfor følgende områder:

 • Mange forskellige formtyper (Single-cavity, Multi-cavity, Family molds)
 • Indløbssystemet (inklusiv sprues, runners, gates)
 • Cyklustider
 • Tryk (clamp tonnage)

Den helt store værktøjskasse med warpage

Er du mere til forudsigelser – og ville det være en hjælp at kunne forudsige ´Warpage’? Ja, så er det SOLIDWORKS Plastics Premium, du skal rykke op til.

Denne løsning er særligt tiltænkt plastanalytikeren. Her får du alt fra de andre pakker plus de mest avancerede simuleringsfunktioner, som giver mulighed for at analysere køle-layouts og forudsige ”Warpage” (deformation), når emnet er kølet til rumtemperatur.

Du kan optimere og analysere indenfor følgende områder:

 • Warpage analyse, total stress (Residual Stress)
 • Warpage Deformation efter udstødning (Thermal Stress)
 • Kølekanaler (også konform)
 • Total køletid og temperatur
 • Form-temperatur ved afslutningskøling

Du bestemmer selv, om du vil analysere på simple eller komplekse køle-layouts, og optimere kølesystemet for at minimere cyklustider og dermed nedbringe fremstillingsomkostninger.

‘Kan plastemnet sprøjtestøbes uden fejl?’

Hvis du kunne tænke dig at få en forsmag på SOLIDWORKS Plastics og se programmet ‘in action’, så har min kollega, applikationsingeniør Martin Jensen, optaget et skarpt webinar om emnet.

Her guider han dig igennem brugerfladen og viser dig en simulering og dens resultater:

Masser af muligheder

Der er mulighed for det meste uanset, om dit fokus er at optimere emne, form, materialevalg eller procesparameter for at nedbringe eller eliminere sprøjtestøbte emners deformation.

Du ser straks konsekvenserne af designændringer, og der er lagt vægt på brugervenlighed. Der er kraftig og hurtig state-of-the-art meshing, som dækker geometrier fra helt tynde vægdele til meget tykke og faste dele.

Du bliver hjulpet med guidede analyser, intelligente standarder og automatiserede processer, som sikrer korrekt opsætning, selvom du ikke så tit bruger simuleringsværktøjer. Og ja, der er selvfølgelig en plastmaterialedatabase, som indeholder tusindvis af kommercielle plastiktyper, og som er fuldt tilpasset.

Så kunne SOLIDWORKS Plastics gøre din hverdag lettere? Så tøv ikke med at kontakte mig for at høre mere på tlf. 33 25 20 80 eller læs mere på vores produktside her:

Læs mere om Plastics

De bedste hilsner,
Maria Vemborg

Maria er account manager hos Danmarks største SOLIDWORKS forhandler TEAMWORKS A/S.