GomSpace

Fremtiden for rumteknologi er små satellitter og store danske ambitioner

Du er her: Forside > Om os > Samarbejdspartnere > GomSpace

Kundecase: GomSpace

Fremtiden for rumteknologi er små satellitter og store danske ambitioner

Mange funktioner i det moderne samfund opretholdes ikke fra landjorden – men fra rummet. I dag kredser tusindvis af satellitter omkring vores planet og varetager komplekse opgaver indenfor opsamling og videresendelse af information.

Men det er langt fra nyt, og indenfor rumforskning og -teknologi går udviklingen stærkt. Satellitterne optimeres og effektiviseres, og der kommer mere kraft i stadigt mindre pakker.

De satellitter, vi oprindeligt satte i rummet, var enorme. Men i dag arbejder vi i højere grad med nanosattelitter, der er helt ned til 10 cm. på hvert led.

Nanosatellitter er rumteknologiens nye primus motor, og potentialet for i højere grad at kommercialisere brugen er stort. Derfor er der store forventninger til dem i fremtiden indenfor rumteknologi (Videnskab.dk, 2017).

Nanosatellitter produceres nemlig både hurtigere og billigere, men har større ydeevne og effektivitet end sine storebrødre.

Danmark er trådt i karakter som en stærk aktør indenfor nanosatelliternes forskning og -teknologi. Simpelthen fordi vi i særligt høj grad råder over den viden og de ressourcer, der skal til, for at melde sig på banen som en af frontløberne. Vi kan skaffe materialerne, og vores ingeniører er blandt verdens bedste.

Fra studiemiljøet spirede en millionvirksomhed

Udviklingen og opsendelsen af nanosatellitter er ikke kun forbeholdt de store drenge indenfor forskning og erhvervsliv. Også på universiteterne ligger de studerende inde med de kompetencer, der skal til for at melde sig ind i kampen.

Det betyder, at en stor del af arbejdet indenfor nanosatellitter har sin grobund netop i studiemiljøet. Særligt i det danske, der har udmærket sig internationalt. Og det var da også her, at millionvirksomheden GomSpace, skulle finde sin begyndelse.

I 2007 blev GomSpace etableret af tre studerende fra Aalborg Universitet. Det skulle blive startskuddet til en virksomhed, der i dag er blandt frontløberne indenfor nanosatellitter på verdensplan.

SOLIDWORKS gør idéen til virkelighed

Succesen tog derfra fart og GomSpace fik hastigt vokseværk over det næste årti fra de tre studerende til en medarbejderstab på over 200, en topmoderne R&D-afdeling og kontorer i hele verden.

Der bliver gjort store tanker om design, produktion og funktion blandt virksomhedens mange ingeniører, og de bliver realiseret i SOLIDWORKS.

“Vi bruger SOLIDWORKS til at styre hele vores geometri i satellitten. Det vil sige, der er selvfølgelig noget mekanik, som primært består af aluminium eller kulfiber og en lille smule plastik. Og så er der også en stor del elektronik i satellitten,” fortæller Jonas Morsbøl, teamleder for mekanikgruppen i udviklingsafdelingen hos GomSpace.

“Det er sådan set det, vi sender satellitter op for. Det er for at få elektronik og antenner i rummet, men elektronik og antenner er også mekanik, når det skal gøres til virkelighed. Og det håndterer vi også i SOLIDWORKS,” fortsætter han.

Sparring, samarbejde og smartere produkter

Mulighederne i SOLIDWORKS’ funktionalitet er mange. Særligt når det gælder design af avanceret udstyr som nanosatellitter. Men ofte er vejen frem til det bedste produkt at prioritere.

“Man skal etablere de her systemer, og det er jo en balancegang. På den ene side, så sidder vi en flok ingeniører, som hurtigt kan få en helt masse idéer om, hvordan man kan etablere det her på en smart og sikker måde. Men meget hurtigt ender man med at overkomplicere tingene,” fortæller Jonas Morsbøl.

“Og der har TEAMWORKS været gode til at give et modspil og direkte opfordret til at holde det simpelt og givet nogle eksempler på, hvordan vi kan komme tæt på de idéer, vi har, men på en simpel måde,” uddyber han.

Netop den kvalificerede sparring har været vigtig for GomSpace, og derfor har de ikke tøvet med at benytte supportmulighederne på SOLIDWORKS. Og det kan mærkes, at sparringen har bidraget til opgaven med at optimere nanosatellitterne.

“Jeg er ikke i tvivl om, at den feedback, som TEAMWORKS giver os kan aflæses på bundlinjen. Og det er blandt andet på grund af den kritiske tilgang, de har til vores spørgsmål, hvor vi kan se, at de hjælper os til at finde frem til nogle løsninger, som er bedre, end det vi oprindeligt troede, vi havde brug for,” understreger Jonas Morsbøl.

“Vi gør et rigtig stort nummer ud af, at de tekniske ressourcer, vi har ansat, de er certificerede. Det vil sige, at de rent faktisk ved, hvad de taler om,” fortæller Henrik Østergaard, salgschef hos TEAMWORKS.

“Oplevelsen, når vi ringer til TEAMWORKS, det er, at de er imødekommende, og de er hjælpsomme, og de gør en stor indsats for at finde svar på det, man spørger om,” afslutter Jonas Morsbøl.

“Vi ved jo, at når en person ringer, så er det fordi han virkelig har et problem, og det kan være, at han sidder overfor en deadline og virkelig er presset. Så griber vi i problemet med det samme og forsøger at løse det så godt, vi kan,” understreger Henrik Østergaard.

International og kommerciel himmelfart

GomSpace har udmærket sig som pionerer i branchen for nanosatellitter fra starten – ikke kun nationalt men globalt. Succeshistorierne er mange, og præstationerne er imponerende.

GomSpace har i dag kunder i mere end 40 lande, og det er altså ikke længere kun i akademiske kredse, at der øjnes muligheder. Særligt blandt de private virksomheder er interessen vakt, og det er også her, GomSpace sætter ind med alle kræfter (Vækstfonden, 2017).

Samarbejder tæller kunder som Den Europæiske Rumorganisation og Sky and Space Global, der har bestilt en omfattende nanosatellit konstellation til at tilvejebringe en global kommunikationsinfrastruktur til smalbåndskommunikation med små enheder.

Vækst og udvikling er hovedambitionerne hos GomSpace, og drivkraften bag er: “at hjælpe teams globalt med at nå deres mål i rummet” (GomSpace, 2018).