Custom Appearances

Sådan får du nemt et mere detaljerigt indtryk af din model

Ind imellem ville du ønske, at dine SolidWorks-modeller i højere grad afspejlede virkeligheden. At de gav et mere retvisende indtryk af, hvordan de kommer til at tage sig ud, når det kommer til mønstre og teksturer. I hvert fald uden du skal bruge adskillige arbejdstimer på at modellere detaljer. Det er der heldigvis råd for med et nemt og effektivt trick til at bruge Custom Appearances. Lad os kigge på det.

Hvordan kan du få modellerne til at se mere ‘rigtige’ ud, uden at du skal modellere alle mulige detaljer?

Hvis du ser på en platform ude i den virkelige verden f.eks i en fabrik, så er det ikke en grå plade, som den ser ud på første billede herunder. Den ligner mere den, vi har på det andet billede nedenunder, hvor man kan se det skridsikre mønster.

En løsning vil selvfølgelig være at modellere de enkelte forhøjninger, og lave et pattern – men det vil være tidskrævende og tungt at arbejde med.

En anden løsning vil være at lave sin egen appearance, og lægge den på modellen. Og det vil jeg vil gennemgå her.

Først skal du finde dig et grafikbillede af den overflade, du ønsker. I dette tilfælde har vi et billede af et mønster til en skridsikker stålplade.

Det er nødvendigt, at mønsteret passer lodret og vandret. Sådan at det forsætter uden afbrydelse, når billedet bliver placeret ved siden af sig selv.

For at grafikfilen kan benyttes, skal den have den korrekte størrelse. Ved at højreklikke og vælge Egenskaber, kan du se størrelsen under Detaljer.

Her er størrelsen på originalbilledet 1000 x 1000 pixel.

Du skal have størrelsen til at være 1024 x 1024, så billede skal åbnes i et billederedigeringsprogram og rettes.

Her er størrelsen ved at blive rettet i Microsoft Paint. Så enkelt kan det gøres.

Så er du klar til at hente det ind i SolidWorks og lave din egen appearance.

Åbn en part og lav en enkelt extrudering. Den er ikke så vigtig, mest kun til preview.

Under Display Manageren højreklikkes i det grå område, og du vælger Add Appearance.

Vælg Advanced og Browse til filen, du gemte fra Paint.

Du bliver automatisk spurgt, hvor du ønsker at gemme Appearance-filen. Du kan ikke gemme i det område, hvor SolidWorks normalt gemmer Appearances.

I dette tilfælde har vi lavet en Appearance-folder under det område, hvor vi har andre templates og lignende til vores SolidWorks opsætning.

Hvis du gemmer i en folder, som ikke er synlig under Appearances i SolidWorks, vil du automatisk blive spurgt, om den ikke skal blive synlig.

Her svarer du Yes.

Den er nu synlig under Appearances, og du kan drag’n’drop den på den flade, du ønsker.

Din Appearance vil blive synlig på modellen og vises under Display Manageren.

Du kan dog ikke styre størrelse, mens du sætter den ind. For at gøre det, skal du vælge Edit Appearance i højreklik-menuen.

Du kan også her vælge flere flader. Det giver bedre performance, hvis du sætter en Appearance på flere flader/modeller, end hvis du sætter den samme Appearance ind på hver flade én af gangen.

Under Advanced > Mapping kan du styre størrelse og eventuel rotering og lignende.

Tilbage i samlingen har du nu en flot platform, og alle kan se, at det er skridsikre plader, som skal benyttes på den fysiske version som set herunder.

God arbejdslyst med denne opsætning. Du kan fange mig eller en af mine kollegaer i supporten, hvis du har brug for hjælp, på tlf. 33 25 20 80 eller support@teamworks.dk

De bedste hilsner,
Martin Jensen

Martin er applikationsingeniør hos Danmarks største SOLIDWORKS forhandler TEAMWORKS A/S.